2012. december 21., péntek

Fotófeldolgozás / 3. A Lightroom lelkivilága :) - II. rész: A Lightroom fájlrendszere

Most viszont nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Hogyan is működik a Lightroom? Mi van a dolgok mögött?

UPDATE 2014 febuárja >
Látva, hogy napról-napra egyre többen olvassák a blogra felkerült Lightroomos cikkeket, úgy döntöttem, hogy elindítom a Lightroomblogot! Várok oda minden lelkes Lightroom felhasználót! Ha tetszik az ötlet, és szeretnétek értesülni az új cikkekről, tippekről, érdekességekről a Lightroommal kapcsolatban, akkor kérlek kövessétek és lájkoljátok a Lightroomblog Facebook és Twitter oldalát is! Remélem idővel összejön egy remek kis közösség! 
Itt a fotós blogomon lévő Lightroomos írások nem kerülnek törlésre, miért is tenném? Sokaknak hasznos lehet még, és nekem is emlék marad, hogy egykor így gondolkoztam :) Sok mindent át fogok emelni a Lightroomblogba, frissítve és aktualizálva azt. Hisz mióta mindezt írtam, nekem is némiképp változott a munkafolyamatom, PC-ről Mac-re váltottam 2012 végén, így néhány szoftver (pl. amiket a sync-hez használtam) más. A Lightroom persze ugyanolyan :) 
Fotófeldolgozás / 4. és 5. részt elkezdtem írni, de befejezni nem tudtam. (Félkész munkát nem akartam kitenni.) Túl hosszú lett, túl sok mindent akartam belezsúfolni egyszerre. A blogon majd szépen részletesen alkalmam lesz szétbontani és bemutatni Nektek, sok más Lightroomos érdekességgel együtt. Várlak a Lightroomblogon! 
< UPDATE vége >

Gyorslinkek a téma többi részéhez:

II. rész: A Lightroom fájlrendszere
A Lightroomban mindent katalógusokban tárolunk. A katalógus a program szíve. Ha a katalógus elveszik, minden munka, amit benne végeztünk, elvész. Nem a módosítások, amiket egy fotón végzünk, hisz azok az .xmp fájlokba íródnak mentéskor (ctrl + S) - ha nem mentettünk régóta, akkor viszont azoknak a búcsút inthetünk... A metaadatok (keywordok, címek, leírások, copyright információk) szintén az .xmp fájlokba íródnak mentéskor.

No de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk hogyan is épül fel a Lightroom fájlrendszere.

Telepítéskor bizonyára a C:\Program Files\Adobe\ alatt, az Adobe Photoshop Lightroom [verziószám] mappába került a program.
Itt egy tipp, ami jól jöhet és helyet spórolhatunk meg vele: én a kezdetek óta ugyanabba a mappába telepítem a Lightroomot:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4.3\
Tehát verziószám nélkül!



Így nem kerül minden egyes verzió (pl. 4.0, 4.1, 4.2, 4.3) külön-külön mappába, többszörösen foglalva a helyet a C meghajtómon (a 4.2-es verzió kb. 830 MB volt, míg a 4.3-as verzió "csak" 785 MB). Gond nélkül települ (frissül), gond nélkül fut, ha minden verziót ugyanabba a mappába telepít az ember.
Megjegyzés: Windows 7/8-nál, ha a Lightroom ikonja a taskbar-ra van tűzve (pin to taskbar), akkor update után újra kell majd pin-elni azt.

A Lightroom alapból a C meghajtóra készíti el első katalógusát, Windows 7/8-ban a Library\Pictures-be (path: C:\Users\[felhasználónév]\Pictures).
Itt soha, SOHA ne tartsuk Lightroom katalógusunkat!
C meghajtón amúgy se tartsunk semmi fontosat, csak telepített programokat!
(installer pedig D vagy más meghajtón természetesen).
A Lightroom katalógus pedig a legfontosabb minden fájl közül, ami a gépünkön van! Nekem sok-sok száz óra munka van benne, ami sok-sok év alatt gyűlt össze (kb. 2008 óta használom a Lightroomot, a legelső verziók egyike óta). Így természetes, hogy úgy vigyázok a Lightroom katalógusomra, mint a szemem világára :)

No de mi is ez a Lightroom katalógus végülis? Egy fájl? Több fájl? Több ezer fájl?
A válasz egyszerű: ez egy darab árva kis fájl. Egy .lrcat (Lightroom catalog) kiterjesztésű fájl.
Mekkora méretű?
Nos, ez a fotók mennyiségétől függ, amik benne találhatóak. Én egy darab Lightroom katalógusba gyűjtöm az összes fotómat 2008 óta (mióta tükörreflexessel fotózom) - My Photographs.lrcat a neve (jobb nevet nem tudtam neki kitalálni anno :P).
Jelenleg 13.846 fotó található benne - ebben a számban benne vannak a viruális kópiák (virtual copy) is. A mérete a .lrcat katalógus-fájlomnak jelenleg 367 MB.

Lightroom mappa struktúra
(A .lrcat katalógusfájlt, mint látjátok, nem a C meghajtón tartom...)

Idáig rendben is lennénk. Megvan a katalógusunk, ám van mellette két mappa még. Azok micsodák?
Lightroom Settings mappa egy beállításnak köszönhetően található itt. Lightroom -> Edit menü -> Preferences... -> Presets fül -> és itt a Store presets with catalog opciót kell bepipálni. Ez egy igen hasznos dolog lehet, hisz akkor a Lightroom a katalógusunk mellé menti el az összes presetet. Például azokat a preseteket, amiket az előző bejegyzésben írtam, hogy használok a fájlok átnevezésére.

rename presets folder

Ha ezt az opciót nem pipáljuk ki, akkor a Lightroom valahol a C meghajtón fogja tárolni ezeket a preseteket. Ha pedig a Windowst mondjuk újratesszük (format C...), és ezekről elfeledkezünk, nos, akkor ezeknek szépen búcsút mondhatunk. Ezért jó ezeket is a katalógus mellett, egy másik meghajtón tárolni (én, mint a screenshot-okból látjátok, a D meghajtón tartom őket - így ha a C-vel bármi történik, ezeknek a fájloknak nem esik bántódásuk).

Lightroom Settings mappa mellett viszont van még egy mappa: My Photographs Previews.lrdata .
Jól látom: 19 GB??? - kérdezhetitek? Igen, annyi.
És mi foglal akkora helyet? Nos, a válasz egyszerű: a preview-k. :) A mik? :)) Nem tudom ezeknek mi a magyar nevük :)) valahogy így lehetne őket nevezni: előre generált képek. De hívjuk csak őket preview-knak, szép magyarul :))
De ezek micsodák?
Nos, mikor a Lightroomba importolunk egy fotót, akkor a Lightroom generál (renderel) egy képet róla, amit ebbe a mappába tárol el. Az elején én sem értettem ennek mi értelme van, de mostmár hasznos, jól működő dolognak tartom.

Valahogy így lehetne ezt elmagyarázni (megpróbálom :) ):
Canon fotógéppel ha fotózunk RAW-ban, a kép készítésekor a kamera belső processzora generál egy kicsike képfájlt, amit a fotógépünk LCD kijelzőjén nézhetünk meg. Ez olyan, mint egy gyorsan generált kicsike JPEG fájl, amire rá van húzva az a Picture Style, amire be van állítva fotógépünk (tudjátok, ezek: Standard, Neutral, Landscape, Portrait, B&W, Custom stb stb). De azt a fájlt mi sosem fogjuk látni konkrétan.
Mikor a számítógépünkre átmásoljuk a RAW fájlt, akkor ezt a kis preview fájlt csak a DPP-ben fogjuk látni, hisz a Canon saját szoftvere ki tudja olvasni ezeket az információkat a .CR2 fájlból (emiatt ott villámgyorsan átlehet nézni a képeket, hisz nincs renderelés).
A Lightroom viszont nem tudja ezeket kiolvasni a RAW fájlból. A Lightroom csak a nyers RAW fájlt látja, és azt a saját algoritmusai szerint értelmezi (a kicsike - embedded, beágyazott - preview-fájlokat végülis látja a Lightroom - cseles -, de csak az import ablakban! ...nem baj ha nem érthető..... :P).
A Canon Picture Style-okat a Lightroom nem ismeri fel. Tehát hiába állítjuk a fotógépben a Picture Style-t Landscape-re vagy fekete-fehérre (B&W), ha Lightroomot használunk, ez csak a fotógép LCD-jén és DPP-ben lesz látható. Lightroomban nem. Ezt az elején nehezen tudtam elfogadni, hisz a képeimnek teljesen más színe volt Lightroomban, mint mondjuk DPP-ben. DPP-ben azokat a színeket kaptam, amik a fotógépem hátsó LCD-jén is láttam, kellemes, természetes, reális színeket. A Lightroomba viszont fakó, színtelen képek kerültek be importoláskor. De hamar rájöttem, hogy ez amiatt van így, mert amit a Lightroom beolvas és megmutat nekünk, az maga a RAW fájl. A nyers adat. Semmi módosítás, zajszűrés, csicsázás - semmi olyan módosítás, amit a Canon fotógépünk belső processzora "tesz" a képre, aszerint, ahogy a fotógépünk be van állítva a menükben. Csak a nyers adat. Ami a fotógép szenzorából "kijön". Semmi zajszűrés, semmi élesítés, semmi fölösleges kontraszt vagy szaturáció.

Persze ettől még fakóak a fotók, élvezhetetlenek. Dolgozni kell velük. "Előhívni őket." De most kezdje el az ember egyenként feldolgozni őket? One-by-one? Á, dehogy! Van erre egy sokkal-de-sokkal könnyebb megoldás, amivel szinte olyan színvilágú képeket kapunk, mint amiket DPP-ben láthatunk (vagy akár még jobbakat is!).
Hogyan?
A válasz egyszerű: itt is egy preset-et használunk. :) Ezt a preset-et importoláskor csapjuk hozzá a fájlhoz, így:



Tehát azt mondjuk a Lightroomnak, hogy vegye a RAW képet, és csapja rá ezt a preset-et (Develop Settings: Canon FAITHFUL Lightroom 4 - a preset letölthető alább), miután az importolást befejezi. És ezzel együtt értelmezze, és ami még fontosabb: startból ezzel együtt renderelje be. Így nem dolgozunk kétszer. Hogyhogy? Nos, ha nem tennénk hozzá ezt a preset-et, akkor a Lightroom venné a fotónkat, a nyers .CR2 adatait, és berenderelné a csúnya fakó preview-t. Utána ha hozzátennénk ezt a presetet, újrarenderelné az összeset megint. (Tehát kétszer dolgoztatjuk a processzorunkat, és ezzel időt veszítünk.)

Canon FAITHFUL Lightroom 4: Innen letölthető. Ezt a presetet én dolgoztam ki pár éve, azóta - kisebb módosításokkal - ezt használom. Szinte olyan színvilágot generál a képekre, mintha a Canon Faithful Picture Style-ját használnánk, kicsit kontrasztosabb, élénkebb színekkel, nem túl mély feketékkel. Élesítést is állít (sharpening), épp annyit, amennyire legtöbbször szükség van. (Ha hisztitek, ha nem, én élesítéssel szinte soha nem szoktam foglalkozni Lightoomban, ez a preset amit rátesz a képre, az szinte minden esetben bőven jó és elég az én ízlésem szerint.)
A preset telepítése: csak másoljátok a .lrcat katalógusfájl melletti Lightroom Settings\Develop Presets\User Presets\ mappába, így következő importoláskor a Lightroom már látni fogja. Részletesen a következő bejegyzésben lesz róla szó.

Én tehát minden egyes importkor ezeket a lépéseket járom végig:
Import gomb vagy Synchronize folder... menüpont (ahogy ezt már az előző bejegyzésben is elmagyaráztam)
- Import ablakban a Develop Settings-nél kiválasztom a Canon FAITHFUL Lightroom 4 preset-et (ezt csak első alkalomnál kell, utána megjegyzi a Lightroom, és legközelebb nem kell járni vele).
- Render Previews: Minimal (mindjárt elmondom miért)
- Import -> elkezdődik a képek beimportolása, amit a Lightroom pikk-pakk el is végez.
- ahogy az import befejeződik, rögtön ctrl + A-val az összes beimportolt fotót kijelölöm
- ha a fotók nem voltak még átnevezve (pl.: IMG_12345.CR2), akkor ahogy az előző bejegyzésben írtam, F2 -> rename presettel átnevezem őket.
- és a lényeg: fenn Library menü -> Previews -> Render Standard-sized Previews
- megvárom míg a renderelést végigviszi a gép (beletelik egy kis időbe, főleg a gép processzor-sebességétől függ: egy többmagos - mondjuk quad-core-os - gép elég hamar ledarálja őket).
- utána lehet a képeket elkezdeni feldolgozni (D gomb - develop) vagy Loupe View-ban (E gomb) átnézni őket hogy is mutatnak ezzel a presettel.

Ha ezt a Render Standard-Sized Previews műveletet nem végezzük el, akkor a Lightroom azt csinálja, hogy amikor a képnézegetőben (Loupe View) néznénk a képeket, elkezdené renderelni azokat: lenn megjelenik a Loading... felirat, míg be ne rendereli az aktuális fotót 100%-os nagyíthatóságban és minőségben (ha rázoomolunk, 1:1-es méretben, pixelpontosan láthatjuk fotónkat). Ez persze jól jön, ha az élességet akarjuk ellenőrizni, de máskülönben ez idő- és erőforrás pocsékolás. Ha minden egyes képet nézegetés közben berenderelne be a Lightroom (Loading... és még több Loading...), nos, akkor a képek átnézése Loupe Viewban - hacsak nincs valami nagyon izmos gépünk - eléggé belassulna, és eléggé élvezhetetlenné válna. Emiatt én mindig először csak standard preview-ba renderelem a fotóimat, így sokkal gyorsabb a munka velük, és kellemesebb a Lightroom használata is.

Ezután kezdem el feldolgozni a fotóimat. (Develop modul - a következő bejegyzés témája lesz - Fotófeldolgozás / 4. Munka a "sötétkamrában": fotók "előhívása" Lightroomban - készülőben)

Miután dolgoztam a fotókon a Develop modulban (D), visszaváltok rácsos nézetre (G), belejelölöm azokat a fotókat, amikkel dolgoztam (shift + klikk vagy ctrl + klikk), nyomok egy ctrl + S-t (mentés, tehát frissíti a metadata információkat - értsd: az .xmp fájlokba írja a módosításokat), és nyomok egy rá megint egy  Library menü -> Previews -> Render Standard-Sized Previews parancsot: hogy amikor újra megnyitom a módosított fotókat Loupe View-ban - E -, ne kezdje el nekem megint 100%-ba renderelni a fotókat, hanem a csak normál képméretben lássam őket.

Ezután az .xmp fájlokat lehet elmenteni a külső merevlemezekre (backup, Allway Sync-el, ahogy azt az előző bejegyzésben magyaráztam: hamar megy, mert csak a módosított picike .xmp fájlokat kell backup-olni, a RAW fájlok már backup-olva voltak az első import - és rename - után.)

Hogy miért magyaráztam mindezt el? Nos, emlékeztek még arra a 19GB-os My Photographs Previews.lrdata mappára, ami a .lrcat Lightroom katalógus fájlunk mellett terpeszkedett? Nos, ebben a mappában vannak ezek a preview fájlok adatai. A Lightroom, a gyors elérés érdekében, itt tárolja őket: a katalógusunk mellett, a gépünk belső merevlemezén. Így például ha nincs csatlakoztatva a külső merevlemez fotóinkkal a gépünkhöz, akkor is látni fogjuk a képeket - ahogy renderelve voltak, tehát standard preview-ban. Nekem pl. az S drive - a nagy RAID-es külső HDD - csak akkor van a laptopomhoz csatlakoztatva, ha a fotóimon dolgozom, máskor kihúzom áram alól, mivel fölösleges lenne, ha a géphez lenne csatlakoztatva, hisz úgysem használom - pl. ha filmet nézek egy másik külső HDD-ről :P
Emiatt nem javaslom amúgy, hogy a katalógusunkat külső merevlemezen tároljuk. (kivéve, ha az egy SSD :) )
Mert végülis nem annyira nagy ez a My Photographs Previews.lrdata mappa, ha azt veszem, hogy 19GB a több, mint 500GB-nyi fotóm preview-ja, amik a katalógusomban benne vannak.

Túl nagy ez a mappád? Vagy egyszerűen csak felfrissítenéd a Lightroomod működését? Semmi gond, töröld ki ezt a My Photographs Previews.lrdata mappát. :) Most komolyan? Teljesen komolyan! Semmi baja nem lesz a Lightroom katalógusodnak! Ne aggódj! Hisz ezek csak preview fájlok! A Lightroom bármikor újra tudja generálni őket! (ezért ezt a My Photographs Previews.lrdata mappát nem is kell soha backup-olni :)) Isten ments, hogy ezt is kimentsétek külső diszkre, ezek teljesen hasztalan fájlok egy backup során!!!)

Én kb. 1-2 évente ezt el szoktam játszani. Viccen kívül. Vagy olyankor, ha nagyon-nagyon sok fájlt módosítok egyszerre: pl. mikor a 4-es Lightroom megjelent, újra kellett állítani a képfeldolgozási processzt (Process Version 2012). Olyan ez az egész, mint egy jókora nagytakarítás :) Kisöpri a szemetet a katalógusunkból. (1-2-3 GB szabad hely még nyerhető is vele!) Egy kis vérfrissítés a Lightroomnak.

Tipp: Windows Explorerben törölj, hisz a Windows Explorer egyben törli az összeset. Ne Windows/Total Commander-ben töröljünk, mert a Total Commander darabonként törli a több tízezer fájt. Pontosan annyi fájlt végülis, ahány fotó van a katalógusodban + ??? 1 xyz fájl: nézd meg, ha nem hiszed :P (Alt + Enter a My Photographs Previews.lrdata mappára, és meglátod hány darab fájl van benne :P)

És hogy mi lesz utána a Lightroomban, mikor legközelebb elindítod? Üres négyzetek lesznek a fotók helyett, és meglátod, hogy a Lightroom elkezdi ezeket szépen egyenként újra renderelni: de csak addig jut, ahány fotó éppen a monitorodon látszik ... ha lentebb görgetsz, elkezdi a frissen megjelent fotókat is renderelni :) Ez így nem müxik :) Hogy segítsünk neki, a Grid View-ban (G) a bal oldali ablak tetején az All Protographs-ra klikkelünk (tehát hogy az összes fotó látsszon, ami a katalógusunkban van, ne csak mondjuk egy mappa tartalma), ctrl + A-val bejelöljük az ÖSSZES fotónkat, és ahogy az imént is csináltunk:  Library menü -> Previews -> Render Standard-sized Previews. ...És ekkor a Lightroom munkához lát.... A procik felpörögnek. Mi pedig feküdjünk le ilyenkor aludni, vagy menjünk sétálni, mert ez eltart egy darabig, ha sok ezer fotónk van. Én kb. 7-8 hónappal ezelőtt játszottam ezt el, akkor nekem tizenakárhányezer fotót kb. 3-4 órán át renderelt.
Mikor kész, az összes fotó grid view-ban (G) és Loupe View-ban (E) is pontosan úgy fog kinézni, mint amilyenre kidolgoztuk őket. A scroll (görgetés) a fotók között gyors lesz, és egy élvezet lesz régen látott fotók között régi emlékeket felidézni!..... :)

Folytatás itt:
III. rész: Beállítások a Lightroomban

9 megjegyzés:

  1. Üdv, nagyon tetszenek a leirások, tanultma belőle, viszont van egy gondom. Hiába renderelem le a képeket, ugy is megjelenik a loading felirat ahányszor másik képre kattintok, vagy vissza az előzőre. A perset-eket is lassan alkalmazza, kb 5-8 másordeprce totál lefagy a progi minden preset váltás után. Ha csak a pereset felé viszem az egeret és a kis ablakban jobb oldalt felül ott is nagyon lassan látom a preset eredményét gyorsnézetben. Lightroom 4-esem van, a hármassla nem láttam ilyeneket. A procim i3-as és 8 giga ram-om van, gondolom nem a gép fékel ennyire. Mi lehet a gond???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nálam is volt már olyan gond (igaz, nagyon ritkán), hogy a "Loading..." felirat fennmaradt, de egy sima Lightroom újraindítás megoldotta a problémát. Sajnos ötletem sincs miért olyan lassú a Lightroomod. Van elég szabad hely a meghajtódon, ahova telepítve van, vagy ahol a katalógusod található? i3 és 8GB RAM bőven elég kéne legyen, biztos nem a géped teljesítményével van a gond. Újratelepíteni próbáltad már esetleg?

      Üdv,
      Zoli.

      Törlés
  2. Kb 9 giga szabad hely a c-n, a virtuális lapozófile ki van kapcsolva. A 3-as jobban megy, vagyis aligha a géppel lesz gubanc. Aktuális lett egy windows újratelepités, és ha nem változna felteszem anotira és ott is tesztelem majd.
    Nagyon jo leirások, remélem lesz folytatása. Engem a presetek érdekelnének, felgyorsítják a munkát viszont nem értem, hogy egyes presetek miért rakódnak rá más presetek beállitásaira. HA pl ráteszek a képre egy presetet és aztán egy másikat, akkor más az eredmény, mert ha restartoloma beállitásokat és ráteszem ismét a másodikat, más a végeredmény, vagyis a második alatt ugymond ott az leső.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy Windows re-install csodákra lehet képes... :) Hátha az megoldja a problémát. Tuti nem a hardverrel van a gond, ez valami Lightroom bug, ritkán, de én is találkoztam vele, de már nem emlékszem hogy szűnt meg (szerintem csak sima Lightroom újraindítás megoldotta).

      A folytatáson dolgozom, csak nagyon lassan haladok vele. Amit kérdeztél, arról is fogok írni részletesen, és megpróbálom majd elmagyarázni az miért van. Tipp: a kis pipákon (check-box) múlik minden... ;) Amit bepipálsz a preset elmentésekor, azt fogja rátenni a fotóra, mikor alkalmazod... ;)

      Törlés
  3. Értem, valaholy selytettem hogy ez a gond, csak sok netről szedett presetem van és azokat gondolom modositani is vagy újra kimenteni lehetne, persze én is időhiánnyal küzdök. Egyet nagyon sajnálok, hogy nem akadtam korábban a blogodra, akkor most meg lenne visszamenőleg minden lagzi egy katalogusban. Igy pedig minden windows resart után elszállt minden, pedig voltak olyan képek, amiket most is szivesen használnék, mármint preset téren. Nagyon kezdő voltam és nem figyeltem oda rá. De legalább ezek után már más lesz. Köszi mindent és igy tovább.

    VálaszTörlés
  4. Először is gratulálok a leírásokhoz, sokat tanulhat belőle, aki akar...
    Aztán most nem megjegyzés, csak egy kérdés...
    Megoldható-e, hogy a history ne tároljon el mindent. Tudom hogy ez a lényege, de mégis...
    Például próbálgatok egy beállítást. +10. +15, +20, +25, vissza a 20-ra. Na ez a jó. A historyban megmarad az öt lépés. Pedig csak egy kellene (nekem), a +20. Hiszen ezt változtattam. Tehát a kérdés, hogy törölhető-e egy beállítás próbálgatása, hogy csak a vége maradjon meg? Természetesen a többi beállítás legyen külön, de mindegyiknél csak "egy lépésben" a próbálgatások eredménye, összessége.
    Előre is köszi,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönöm, örülök, ha segíthetek! :)

      Csak manuálisan tudod. Szóval ha megvan a helyes érték (mondjuk a Contrast +20), akkor visszalépsz oda, ahol még nem volt állítva a kontaszt, és itt írod be a Contrast-hoz +20-at. Törölni másképp nem lehet a History-ból, csak így. Az új váltotatás mindig felülírja a régit. Ctrl (Cmd) + Z-vel tudsz visszalépni, ha valami nem jó.

      Ha komolyabb változtatások vannak egy ilyen visszalépésnél, érdemes lehet egy Snapshotot csinálni. Az az összes addigi eredményt elmenti a History-ból egy "hisztori-kupacba" :)

      Üdv,
      Zoli.

      Törlés
  5. Sajnos a Canon FAITHFUL Lightroom 4 letöltése már nem megy, pedig kipróbálnám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Levente!

      Elnézést, ezt a blogot már nem frissítem, de feltöltöttem neked, innen tudod letölteni: http://bit.ly/canon-faithful-LR-template-KZ
      Ez már egy kicsit módosított változata, de én a mai napig ezt használom Lightroom 5-ben alap presetnek, minden fotó beimportolásakor.

      Nézz körül a weboldalamon, www.komiveszoltan.com, a Lightroomblog részen találsz további tippeket a Lightroomhoz, és folytatás is lesz valamikor... :)

      Üdv,
      Zoli.

      Törlés

... kommentet ide kérek szépen :) ...